Bokföring

Innan man bokför bör man gå igenom följande:

1. "Inte godkända betalningar" – i Meddelanden uppe i högra hörn bör man gå igenom de betalningar som automatiskt inte har blivit godkända av systemet pga. uppstart/avanmälning mitt i läsårsperioden.
  2. Skapa ev. administrations avgift om detta används. Den automatiska funktionen kan lägga till adm. avgifter en gång pr. elev och läsår. Därför kan funktionen köras mitt i läsåret för att lägga till avgifter på nya elever. Anges det avgift pr. ämne ska detta ske via en lista och fliken "Tilldela elevtaxa utifrån lista".
  3. Kontrollera listor - "Kontrollera elevbetalare" för elever under 18 år som står som betalare på ämne eller låneinstrument. Samt listan "Elever utan betalningar".
  4. Skapa ev. automatisk ersättning om man önskar att göra detta regelbundet. Kom ihåg att göra ersättningen innan man bokför läsårets sista tariff, annars måste man göra det manuellt.

Nu är du redo att skapa din bokföringsfil.

• Grunddata - Bokföring - Skapa nytt utkast med valfritt kommentarsfält och korrekta påläggnings år.

• Lägg till Betalningar till utkastet - hitta den tariff man önskar att bokföra i rullgardinsmenyn bredvid Tariffer: tryck på ” Till alla för den valda tariff”  Alternativt markera de elever man önskar att bokföra och tryck ”Lägg till markerade”. Efter det trycker du på "Tillbaka till översikten"

• Bokför- tryck på Bokför, så kommer filen vara klar för att bli hämtad till KMD. Spara filen i den mappsökväg som är avtalat med kommunens ekonomikontor.