Det “Nya Anmälningsformuläret” & Inställning av Anmälan

Det ”Nya Anmälningsformuläret” i korthet.

Denna vägledning går igenom bytet till det ”Nya anmälnings formuläret”, samt efterföljande justeringar.

Det Nya Anmälningsformuläret är standard från den 1/1-15.

• Sidorna i formuläret är mobil-anpassade vilket gör anmälningen lättare för elever och vårdnadshavare som använder smartphone eller surfplatta.
  • Designen är generellt mer användbar och modern.
  • Formuläret har en del möjligheter för att anpassa användare, bland annat anmälningsfält per. ämne.
  • Möjlighet för specifika ämnesfrågor.

Grunddata – Anmälan/Omregistrering

Testlänk

Överst på sidan finns nu 3 länkar:

1. Länk till inlogg för befintliga elever.
    2. Anmälningstestlänk där du kommer till din ansökningsblankett.
  2. Här är det möjligt att testa alla sidor i anmälningsformuläret utan att behöva skriva in data. Testlänken sparar inte data under processen men kommer ihåg tidigare val. Man kan då klicka på ”Börja om” uppe i högra hörnet då allt tas bort.

Anmälningsträd

Val av ämnen i det nya anmälningsformuläret är baserat på ett anmälningsträd som är flexibelt och oberoende av avdelning-kategori.

Anmälningsträdet kan byggas upp efter tidigare använda avdelnings-kategorier, om du inte redan har använt anmälningsträdet i det gamla anmälningsformuläret,

Tryck här:

Om man tidigare har byggt upp ett anmälningsträd ska man INTE kopiera Avd.-kategori struktur, då kommer det nuvarande träd tas bort.

I anmälningsträdet kan man på varje ämne redigera/lägga till grenar, eller få en generell överblick på Grunddata Anmälningsträd:

Anmälningsträdet är kontinuerlig för alla ämnen.

• Redigera nummerordningen i anmälningsträdet genom att dra och släpp mapparna. Både upp och ner men också åt hö
  • Redigera texten genom att trycka på
  • Lägg till fler grenar som ”undergrenar” genom att trycka på”+”.
  • Ta bort en gren (och alla undergrenar) genom att trycka på

Efter man skapat en gren kan man genom att trycka på ”Välj ämne” ange vilket ämne som ska finnas under den grenen i boxen ”Ämne”.

I boxen ”Funktioner” (som man kommer åt genom att trycka på Visa), är det möjligt att inaktivera en gren. Det innebär att den inte kommer framgå vid anmälningen.

Utöver detta kan man göra en beskrivning till varje gren.

Kom ihåg att trycka SPARA efter ändringar är gjorda!

Anmälningsträdet kan också anpassas till själva ämnet. Kom ihåg att strukturen i trädet är samma för alla Ämnen.

Grunddata - Ämne - välj Ämne - fliken Anmälningsträd:

Man ska på varje ämne ange under vilken mapp/gren ämnet ska finnas i vid anmälning.

Ett ämne kan placeras under flera olika grenar. Hur föräldrar/elever hittar fram till ämnet sparas inte.

När ändringar m.m. har gjorts trycker man på Spara, överst på sidan. Här kan man också testa Anmälningsträdet, då får man en grafisk visning på hur man hittar alla ämnen.

För att man ska kunna välja en gren måste den innehålla ämnen som är öppna för anmälan.

Gå igenom ämne:

• Öppen för anmälan/återanmälan (fliken Typer)
  • Anmälningsträd
  • Det är bra att ge en kort beskrivning av varje ämne/instrument. Eventuellt möjliga undervisningstider, pris m.m. om man använder hyperlänk....
  • Underkategorier (om detta används)

Texter

Välj Grunddata –  (Åter) Anmälning

Här redigeras texter som används i samband med Återanmälning och Anmälning. Man bör kolla igenom alla texter så man är säker på att man får ut korrekt information till användarna.

Anmälningsfält

Välj Grunddata – (Läsår) – Anmälningsfält

Här anges det vilka fält som elever och vårdnadshavare ska/kan fylla i vid anmälning.

På vårdnadshavare och elevers grundkort består vänstra kolumnen av aktiva fält,

samt frågor som är inskrivna under Grunddata – (Åter) Anmälning – Frågor.
Tryck Redigera för att anpassa fälten.

Dra eventuellt in fält som önskas från vänstra kolumnen.

Det anges en siffra bredvid fältnamnet för att anpassa nummerordningen. Det anges också om det fältet ska anges(vid anmälning), samt om det ska accepteras (vid återanmälan). Om det finns en kryssruta vid fältet så måste man kryssa i och om man inte fyller i fältet så kommer man inte vidare i anmälningsprocessen.

För att uppnå en bra användarupplevelse av Anmälning/Återanmälning är det därför viktigt att man överväger dessa.

När anpassade fält, nummerordning och krävd/inte krävd är ifylld, trycker man på Spara.