Extern betalare för en elevs ämne

Om tex en orkester ska betala för en elevs individuella undervisning kommer det vara möjligt att registrera detta på elevens grundkort på ämnet - tryck redigera till höger om ämnesinfo:

Därmed kommer betalningen för endast detta ämne tilldelas användaren istället för vårdnadshavare som fortsatt kan vara betalare för övriga ämnen och låneinstrument eller liknande.

När en användare betalar för en elevs ämne så kommer denna användare kunna se detta när den loggar in. Det är också användaren som måste genomföra evt. återanmälan av eleven på sin portal:

3. Försäljning av tjänster - aktivitet

Försäljning av tjänster behöver inte att skapas som ett ämne om det inte ska registreras elever utan endast en tidsresurs - så skapas det som en Aktivitet på lärarens Timmar.

Först måste aktivitetstypen skapas med läsplikt på Grunddata - Aktivitet:

Härefter kan den läggas in på lärarens timmar på fliken Aktivitet med en titel och antal minuter och gånger:

Titel gör så att man kan lägga in flera aktiviteter med samma typ (ex olika orkestrar) och de rekommenderas att dela upp i en vår och en höstaktivitet pga faktureringen. Antal minuter och antal gånger är som man önskar att det ska framgå i lärarens schema (måste läggas in i schemat efteråt). Men med "Viktning" är det möjligt att få det att räknas som en större resurs än vad som ligger i schemat. Detta är tex om det ska vara extra timmar inkl. ex seminarie, konserter m.m.

I förhållande till GSI måste man ta bort markering av " Rättat mot kulturskolans elever" och sätta in hur det ska registreras i GSI.

När Aktiviteten är inlagd så kan man tilldela en betalare:

Här sätter man in vem som ska betala (orkester eller liknande måste vara skapat som användare med org.nr. som beskrivs överst). Man väljer en tariff från en taxa och ett pris som kan vara olika för varje aktivitet.

Som beskrivet över måste man ha en taxa+tariff definierat till försäljning av tjänster. Prisen definieras för varje aktivitet, så den kan stå till 0 kr: